Produkcja

Lody Mocca, od początku do końca powstają bez wykorzystania przemysłowych metod produkcji.
To pozwala nam rygorystycznie kontrolować poszczególne etapy ich wytwarzania oraz gwarantuje ich niezmienną jakość.

STARANNIE DOBRANE SKŁADNIKI

Sekret wyjątkowego smaku lodów Mocca kryje się w ich składnikach. Do produkcji wykorzystujemy jedynie najwyższej jakości, starannie wyselekcjonowane naturalne produkty. Lody Mocca to kompozycja śmietany, mleka, jaj, cukru oraz w zależności od smaku odpowiednio dobranych owoców, orzechów, przypraw lub doskonałej czekolady. Tutaj nie ma miejsca na zamienniki, sztuczne barwniki, syntetyczne aromaty, czy tak często stosowane przez innych producentów – pasty smakowe. Nasze lody to 100 % natury!

 

PASTERYZACJA – Gorąca kąpiel I zimne orzeźwienie

Składniki lodów trafiają do pasteryzatora, w nim są łączone i podgrzewane do temperatury 85-90 stopni Celcjusza. Wysoka temperatura niszczy lub ogranicza wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych i enzymów, bez obniżenia wartości smakowych produktu.
Powstałą kompozycję schładzamy do temperatury 4 stopni Celcjusza, a następnie poddajemy ją procesowi dojrzewania.

 

CZAS NA FREZER

Spasteryzowana wcześniej baza lodowa, po dodaniu odpowiednich składników smakowych (owoców, orzechów, czekolady, przypraw) trafia do frezera. W nim odbywa się proces ostatecznego zamrożenia przy jednoczesnym napowietrzaniu mieszanki podczas mieszania.

Lody Mocca w procesie mieszania zwiększają swoją objętość maksymalnie o 25%, co pozwala nadać im maksymalnie kremową, aksamitnie gęstą konsystencję oraz wydobyć jak najbardziej intensywny smak.

 

RĘCZNE PAKOWANIE

Przemysłowe metody pakowania pozostawiamy innym. Lody Mocca pakowane są ręcznie. Nakładane łyżką do pojemników o różnej pojemności i ręcznie zamykane.

W przypadku unikatowych lodów cassatte – w aluminiowej misce ręcznie łączymy warstwami smaki waniliowy, truskawkowy i kakaowy, a gotowe lody starannie zawijamy w aluminiową folię.