Historia

Nasza historia jest bardzo słodka!
Nasycona intensywnym smakiem dojrzałych owoców, pysznej czekolady, otulona aromatem wanilii i kawy.
To historia oparta na kulinarnej pasji, miłości do lodów i rodzinnej tajemnicy – recepturom,
dzięki którym lody Mocca kuszą i urzekają smakiem już od ponad 30 lat!.

Senior rodu Henryk Kasperski rozpoczyna naukę rzemiosła. Przechodząc przez kolejne jej etapy zdobywa doświadczenie u znakomitych przedwojennych cukierników, by w 1958 r. finalnie uzyskać uprawnienia mistrza w zakresie wyrobu ciast, pierników i lodów.

Miłość do słodyczy inspiruje Henryka do podejmowania kolejnych wyzwań – tym razem jako mentor dbający o przekazanie cukierniczej tradycji następnym pokoleniom. Pełniąc rolę przewodniczącego Komisji Egzaminacyjnej Izby Rzemieślniczej w Zielonej Górze przyznaje uprawnienia czeladnicze i mistrzowskie w zakresie produkcji cukierniczej i wyrobów lodów.

To moment przełomowy w życiu seniora rodu. Biorąc w ajencję kawiarnię Mocca oraz sprowadzoną na indywidualne zamówienie, maszynę do lodów – Henryk Kasperski rozpoczyna nowy etap życia. W nowo powstałej wytwórni lodów Mocca rusza produkcja podstawowych smaków. Ze składników, które bez trudu można policzyć na palcach jednej ręki: śmietany, mleka, jaj i cukru, z dodatkiem najwyższej jakości produktów – owoców i przypraw, powstają wyjątkowe lody gałkowe: truskawkowe, jagodowe, orzechowe, kakaowe, waniliowe oraz cassatte.

Marząc o stworzeniu własnego miejsca, Henryk Kasperski decyduje się na wykup wyposażenia kawiarni oraz maszyn do produkcji lodów na własność. Tworzone lody cieszą się coraz większą popularnością zarówno wśród mieszkańców Zielonej Góry, jak i jej okolic, zdobywając zasłużoną renomę.

Po śmierci seniora rodu słodka tradycja przechodzi na syna. Kontynuuje on działo ojca pozostając przy wytwarzaniu lodów zgodnie z rodzinna recepturą i zastosowaniem tradycyjnych metod produkcji. Tworząc lody, którym trudno się oprzeć…

Coraz większa popularność lodów Mocca inspiruje syna do kulinarnej kreatywności. Powstają nowe smaki: bananowy i malinowy. Ich sekret pozostaje niezmienny – tradycyjna receptura i najwyższej jakości naturalne składniki.

Powstają nowe smaki: m.in. miętowy z kawałkami czekolady, kokosowy czy lody o smaku masła orzechowego oraz wprowadzone zostają nowe opakowania do lodów na wynos.